Karulaugupirukas ja -salat

Olen karulaugu kasulikkuse ja hea maitse kohta juba ammu lugenud, kuid alati on see taim minust kevadeti kuidagi mööda läinud. Sellel aastal ostsin turult paar punti ning tegin neist pirukat ja kõrvale värske salati. Väga maitsvad said, kuigi praegusel ajal on karulaugu maitse juba ilmselt nõrgem kui mõned nädalad tagasi.

Piruka jaoks sain inspiratsiooni Liina Karroni eelmisel aastal Arteris ilmunud retseptist, mida natuke kohendasin. Salati tegin värskest kraamist ja lisasin sinna juurde õlikastme.


Pirukas
Põhi:
150 g võid
2 dl nisujahu
1 dl kaerajahu
2 tl vett
0,5 tl soola

Täidis:
Punt karulauku
Paar lehte peterselli
1 sl võid
2 muna
1,5 dl piima
Soola ja musta pipart
150 g kitsejuustu


Haki külm või kuubikuteks ja näpi jahudega segamini. Lisa soolaga segatud vesi, mätsi tainas palliks ja pane pooleks tunniks külmkappi tahenema.

Haki karulauk ja petersell ribadeks, sulata väikesel pannil või ja kuumuta rohekraam selles kiiresti läbi. Maitsesta soola-pipraga.

Suru pirukatainas 24 cm läbimõõduga koogivormi põhja. Eelküpseta 175-kraadises ahjus 10 minutit.

Klopi munad vähese soolaga lahti, lisa piim. Lisa karulaugu-peterselli segu. Kalla saadud segu eelküpsetatud tainavormile, tõsta peale tükeldatud kitsejuust. Küpseta ahjus 15 minutit või kuni piimasegu on hüübinud.

Samal ajal, kui pirukas ahjus küpseb, valmista kõrvale värske salat.


Salat
Salatisegu:
Punt karulauku
Tomatit
Värsket kurki
Rediseid

Kaste:
0,5 dl oliiviõli
Sorts Valge veini äädikat
Soola ja pipart
1 tl suhkrut

Haki karulauk jämedalt, lõika tomat, kurk ja redis tükkideks ning sega omavahel. Kastme jaoks klopi oliiviõli hulka sorts veiniäädikat. Maitsesta soola, pipra ja suhkruga. Nirista emulsoonjat kastet salatile.

Võta pirukas ahjust ning söö soojalt koos salatiga.



Comments

Popular Posts