Ploomi-mandlikook

Kuna ma siin koduse emana jälle kookide küpsetamise lainel olen, jagan üht head sügisest koogiretsepti siingi. Pärit on see Pille Endeni kokaraamatust "Kodukirja parimad palad". Mõnus mahlane kergelt hapukas amps ja kuigi raamatus on öeldud, et kook säilib maitsvana pea nädala, siis nii kaua see meie kodus küll vastu ei pidanud :) Küll on see kook parem järgmisel päeval pärast küpsetamist, kui mandlijahust tulev kerge martsipanimaitse rohkem esile tuleb. Mõningad väiksed muudatused tegin taas võrreldes originaalretseptiga, nt lisasin vähem suhkrut ja mandlijahu läks ka poole vähem sisse, sest mees ei vaadanud poes minu saadetud koguseid. Samas usun, et koogi maitse selle all palju ei kannatanud. Samuti asendasin terved metspähklid mandlitega.

Koostisosad:
500 g ploome
175 g võid
3 dl pruuni suhkrut
3 muna
3 dl jahu
1 tl küpsetuspulbrit
80 g jahvatatud mandleid
Peotäis terveid mandleid




Valmistamine:
Pane 5 ploomi esialgu kõrvale. Poolita ülejäänud ploomid, eemalda kivid ja lõika ploomid väiksemateks tükkideks.

Vahusta toasoe või suhkruga. Lisa vahustades munad ja sega juurde küpsetuspulbriga segatud jahu ning jahvatatud mandlid. Lisa hakitud ploomid.

Määri 20-22 cm läbimõõduga lahtikäiv koogivorm võiga ja seejärel tõsta tainas vormi.

Poolita kõrvale pandud ploomid, eemalda kivid ja suru ploomid tainasse, lõikepool all. Raputa peale terved mandlid.

Küpseta 180-kraadises ahjus 45-55 minutit.





Comments

Popular Posts