Kaks moosi pihlakatega


Olen viimasel ajal erinevate huvitavate mooside keetmise lainel. Eelkõige selliste mooside, mida võiks talvel lihatoitude kõrvale serveerida, sest mulle on liha kõrvale alati meeldinud ka mingi magus-hapu lisand. Ühel päeval keetsin jõhvika-sibulamoosi Ragne Värki ja Andra Kalda kokaraamatust "Hoidistaja salaraamat". Samuti on mulle juba mõnda aega peas mõlkunud mõte keeta midagi pihlakatest, mis ühed igavesti kasulikud marjad on, sisaldades suurel hulgal erinevaid vitamiine ja mineraalaineid. Pihlakate kasulikkuse kohta saab täpsemalt lugeda näiteks Maakodu veebiajakirjast.


Erinevaid retsepte otsides leidsin kaks, mis mulle meelt mööda tundusid ja nii ma siis eile veidi pihlakaid korjasin ja neid täna moosiks keetma asusin. Kuna mul neid marju väga palju korjata ei õnnestunud ja esimesel katsel ei julgenud ka suuri koguseid keeta, siis tuli moosi üsna vähe, kuid eks järgmisel korral olen vast julgem. Pihlakate puhul on oluline need enne moosi keetmist kas ööks sügavkülma või külma vette likku panna. Nii väheneb nende mõru maitse.

Esimese moosi jaoks pärineb inspiratsioon Toidutarest, teine Pille Endeni kokaraamatust "Kodukirja parimad palad". Mõlemal juhul muutsin koguseid väiksemaks.



Pihlaka-porgandi-õunamoos
See moos peaks hästi klappima lambalihaga, aga võib muidugi ka mõne magusa toidu juurde serveerida. Huvitava nüansi annavad konjak ja münt.

1 dl pihlakaid
2 õuna
3 porgandit
200 ml vett
1,5 dl suhkrut
Sorts konjakit
Peotäis hakitud värsket münti

Keeda ööpäeva sügavkülmas seisnud marjad koos 100 ml veega pehmeks ja hõõru lusikaga katki.

Marjade keemise ajal riivi porgand ning koori ja tükelda õunad. Lisa need koos 100 ml veega pihlakatele ja hauta vaiksel tulel, kuni ka porgand ja õunad on pehmed. Selleks võib kuluda ca 45 minutit kuni tund.

Seejärel lisa suhkur ja kuumuta veel 10 minutit. Kõige lõpuks lisa münt ja konjak. Tõsta moos purkidesse ja sule õhukindlalt.


Õuna-pihlaka marmelaad
See moos sobib samuti nii kastmeks lihatoitudele kui ka saiale määrimiseks. Moos on magushapukas ja kergelt mõrkjas.

1 dl pihlakaid
2 dl vett
0,5 kg õunu
1 nelgitera
pool kaneelikoort
0,75 dl moosisuhkrut

Keeda pihlakad madalal kuumusel koos veega pehmeks. Selleks kulub ca 45 minutit. Marjade keetmise ajal koori ja tükelda õunad. Lisa need koos nelgitera ja kaneelikoorega pihlakatele.
Keeda, kuni õunad on pehmed. Kui segu on pehme, siis eemalda nelgitera ja kaneelikoor.

Püreesta segu saumiksriga ja aja läbi sõela, et seemned ei jääks moosi sisse. Vala püree tagasi potti, lisa moosisuhkur ja keeda veel ca 10 minutit.

Tõsta steriliseeritud purkidesse ja sule.






Comments

Popular Posts