Pisarakook punaste sõstardega

Pisarakoogiga meenub mulle lapsepõlv, kui üks mu sugulane seda perepidudel teha armastas. Kuna sõstrad on valminud ja ka ülejäänud vajalikud koostisained olid mul kodus olemas, siis mõtlesin, et võiks ka ise seda kooki küpsetada. 

Retsepti leidsin nami-namist, kuid sealse kahe muna asemel kasutasin kolme, et beseekate paksem tuleks. Kasutasin ära ka munakollased, millest ühe panin tainasse ja kaks hapukoorekreemi sekka. Sidruni asemel lisasin laimi koort. Seda lihtsal põhjusel, et sidrunit mul lihtsalt parajasti kodus polnud. 

Tulemuseks on hõrgutav kook, milles krõbe põhi kohtub mahlase täidisega, punaste sõstarde hapukus hapukoorekreemi ja besee magususega. Igal juhul kavatsen seda veel teinekordki teha. Parim on kook järgmisel päeval, kui maitsed on jõudnud ühtlustuda. Kui muidugi nii kaua kannatust on.


Tainas:
2,5 dl nisujahu
1 dl neljavilja- või kaerahelbeid 
2 sl suhkrut
100 g võid
2 sl külma vett
1 munakollane

Täidis:
300 g hapukoort
2 munakollast
3 sl suhkrut
1 laimi või poole sidruni riivitud koort
2,5 dl punaseid sõstraid
1 sl kartulitärklist

Beseekate:
3 munavalget
1,5 dl suhkrut


Sega kuivained omavahel. Lisa võikuubikud ning haki puruseks. Lisa vesi ja üks munakollane ning sega kõik ühtlaseks tainaks. Suru tainas 24 cm läbimõõduga koogivormi põhja ja äärtele. Torka kahvliga augud sisse ja pane 30 minutiks külmkappi. 

Küpseta põhja 200-kraadises ahjus 15 minutit. Keera ahi 175 kraadi peale.

Sega hapukoor munakollaste, suhkru ja riivitud laimi- või sidrunikoorega. Määri kreem eelküpsetatud põhjale. Sega sõstrad kartulitärklisega ja puista hapukoorekreemile.

Vahusta munavalged suhkruga tugevaks vahuks ja määri see täidisele.

Küpseta 175kraadises ahjus veel 15 minutit või kuni besee on pealt paiguti kaunilt helepruun.
 
Tõsta ahjust välja ja lase jahtuda. Jahtudes tulevad koogi pinnale ilusad pisarad.


Comments

  1. väga ilus koos! pead seda mulle tegema;)

    ReplyDelete
  2. Meenutasid mullegi, peaks koogitegemise ette võtma. Vanatädi Liidi, kes mulle internetieelsel ajastul retsepti andis, tegi seda kooki vaarikatega. Ma ei leia seniajani sõnu SELLE koogi kirjeldamiseks.

    ReplyDelete
  3. Vaarikatega võib see kook ka väga hea olla. Tegu on ainsa koogiga, mida mees ise külmkapist juurde läks võtma. Kui kook otsa sai, siis küsis kohe, et millal ma seda uuesti küpsetan. Niisiis tulebki see täna jälle ette võtta :)

    ReplyDelete
  4. Kas koogi keskosa eraldi ei küpseta? Koos beseega ahju ja u15min kokku?

    ReplyDelete
  5. Keskosa eraldi ei küpsetanud, sai selle 15 minutiga ilusti küpseks ja jäi kreemjas :) Seega koos beseega ahju.

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular Posts