Kukeseenerisotto

Käes on suviste andide aeg. Ühed parimad on värsked kukeseened, millest võib valmistada kõikvõimalikke hõrgutisi. Lisaks kukeseenekastmele värskete kartulitega on üks väga mõnusaid roogasid ka kukeseenerisotto. Valmistamine ei ole väga keeruline, kuid nõuab jälgimist ja aega, kuna vastasel juhul võib risotto põhja kõrbeda. Talvel võib risottot teha ka eelnevalt praetud ja seejärel sügavkülmutatud kukeseentega. Sellisel juhul tuleks seened enne risottole lisamist üles sulatada. Antud kogusest peaks jaguma kuuele sööjale.


Kukeseenerisotto
250 g risottoriisi (nt Arborio)
1 keskmise suurusega sibul
Sorts valget veini
3/4 l kuuma puljongit
Õli praadimiseks
Parmesani juust
Kukeseeni
Kirsstomateid
Võid
Soola ja pipart

Prae kukeseeni võis, kuni suurem osa vedelikust on aurustunud. Kogu vedelikku ei tasuks siiski välja aurutada, kuna see annab hiljem risottole seenemaitse. Maitsesta soola ja pipraga.

Kuumuta poti põhjas õli. Prae selles sibulat, kuni viimane klaasjaks muutub. Vala peale risottoriis ja prae pidevalt segades veel mõni minut. Seejärel lisa valge vein ja kuumuta seni, kuni vein on aurustunud. Vala jaokaupa riisile puljong. Sega sageli, et risotto põhja ei kõrbeks. Enne uue koguse lisamist oota, kuni eelmine on riisi imendunud. Õige risotto peaks jääma tekstuurilt kreemjaks ilma koort lisamata.

Lõpuks sega risotto hulka praetud seened, poolitatud kirsstomatid ja parmesani juust ning sega läbi. Serveerimisel raputa risotto üle parmesaniga.

Comments

Popular Posts