Kräsupea kook kirssidega


Kalendri järgi on juba ammu suur suvi käes, ööd on valged ning aedades levib magus pojengide lõhn. Ilm ei taha sellel aastal aga kuidagi soojaks minna. Eile oli esimene päev, kus tundsin, et on tõeliselt mõnus suveilm. Jahedapoolsele ilmale vaatamata on turul juba saada eestimaiseid maasikaid ja värsket kartulit, mis annab märku, et suvi on siiski käes ja loodetavasti toob juuli ka natuke kuuma. Kuna rannavormi pärast väga muretsema ei pea, siis võib hoopis üht klassikalist ja väga head kooki nautida.


Tainas:
4 muna
4 dl suhkrut
6 dl nisujahu
2 tl söögisoodat
400 g hapukoort
1 tl vanillisuhkrut
3 sl kakaopulbrit

Täidis:
1 kg hapukoort
2 sl suhkrut
1 tl vanillisuhkrut
100 g külmutatud kirsse 

Glasuur:
30 g võid
1 sl piima
2 sl suhkrut
1,5 sl kakaopulbrit
50 g tumedat šokolaadi


Vahusta munad suhkru ja vanillisuhkruga heledaks vahuks. Seejärel lisa hapukoor ja sõelu hulka eelnevalt soodaga segatud jahu. Sega ühtlaseks. Kalla pool tainast teise kaussi ja sega kakaoga.

Vala hele tainas ühte ja tume tainas teise koogivormi ning küpseta 180 kraadi juures ca 25 minutit. Põhjad on valmis, kui nendesse torgatud tikk jääb kuivaks. Siinjuures tuleb tähele panna, et ahjud on erinevad ja kõikides ahjudes ei ole võimalik kahte põhja korraga küpsetada, kuna üks neist võib kõrbema minna. Jahuta põhjad.

Pane külmutatud kirsid koos ühe supilusikatäie suhkruga sulama. Immuta tume põhi kirsside sulamisel tekkinud mahlaga. Aseta kirsid põhjale. 

Sega hapukoor suhkru ja vanillisuhkruga. Tõsta mõned supilusikatäied tumedale põhjale kirsside peale. Tükelda hele põhi kuubikuteks ja sega need hapukoorega. Seejärel tõsta kuubiku-hapukoore segu tumedale põhjale.

Glasuuri valmistamiseks sulata potis või. Seejärel lisa piim, suhkur, kakaopulber ja šokolaad. Kuumuta, kuni segu muutub ühtlaseks. Lase veidi jahtuda ja vala koogile. Lase koogil enne serveerimist üleöö külmkapis seista. Kaunista soovi korral värskete marjadega.




Comments

  1. Aitäh, lihtsa retsepti eest. Väga mõnus teostada. Ma ka veidi olude sunnil muutsin retsepti: Kakaopulbri asemel tainas (maakodus võib alatihti juhtuda, et miski on puudu) panin cappucino-pulbrit. Jällegi midagi huvitavat.
    Väga hea tort!

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular Posts