Sparglirisotto maasikatega

Spargli-maasika risotto idee sain kunagi ammu sõbrannalt, kelle itaallasest elukaaslane seda talle valmistas. Seni polnud mul aga endal olnud mahti seda teha. Kuna sain isa aiast sparglit, siis otsustasin nüüd lõpuks ka selle retsepti ära proovida. Retsept pärineb väikeste mugandustega Carla Capalbo kokaraamatust "Itaalia köök". Kogustest peaks jaguma neljale-viiele sööjale.


200 g sparglit
3 spl köögivilja-või loomalihapuljongit
1 dl proseccot või valget veini
5 spl võid
1 väike sibul
250 g risottoriisi
Soola ja jahvatatud musta pipart
3/4 tassi riivitud parmesani juustu
8 maasikat

Aja potis vesi keema. Lisa spargel ja natuke soola. Lase veel keema tõusta ning blanšeeri sparglit umbes 5 minutit. Tõsta välja, jättes keeduvee alles. Loputa sparglit külma vee all ja nõruta. Lõika spargel diagonaalselt ca 3 cm pikkusteks tükkideks. Hoia tiputükid varretükkidest eraldi, et neid hiljem kaunistamiseks kasutada.

Pane puljong potti. Võta 3 tassi spargli keeduvett ning lisa puljongile. Kuumuta vedelikku, kuni see hakkab õrnalt keema, ning hoia kuumas.


Kuumuta või suurel raskel pannil. Lisa sibul ja hauta, kuni see muutub klaasjaks. Sega hulka spargel, välja arvatud kõrvalepandud tiputükid. Hauta 2-3 minutit. Lisa riis ja prae 1-2 minutit. Seejärel lisa prosecco või valge vein ja hauta, kuni vein aurustub.

Lisa kolmandik puljongi ja spargli keeduvee segust riisile ja oota pidevalt segades, kuni see aurustub. Lisa samamoodi järgmised portsud puljongit, kuni riis on parajalt pehme ja risotto kreemjas. Seejärel sega hulka  parmesani juust. Jahvata hulka musta pipart ning vajadusel lisa ka soola.

Serveerimisel kaunista risotto spargli tiputükkide ja neljaks lõigatud maasikatega. Soovi korral riputa üle parmesaniga.



Comments

Popular Posts