Suvikõrvits parmesaniga

Suvikõrvits on üks suurepärane köögivili, millest saab tänu selle neutraalsele maitsele kõikvõimalikke toite valmistada ning mis sobib lisandiks ka liha- ja seenekastmete  koostisesse. Minu köögis kuulub ta kindlasti väga oluliste toorainete hulka.

Ahjus küpsetatud ja parmesani ning mozzarella-juustuga kaetud suvikõrvitsa retsepti leidsin Carla Capalbo kokaraamatust "Itaalia köök". Pärit on see roog raamatu kohaselt Lõuna-Itaaliast. Meie oleme seda kodus korduvalt valmistanud ja see on alati meeldinud. Antud kogustest jagub vähemalt kuuele sööjale.


Koostisained
ca 1 kg suvikõrvitsat
Jahu paneerimiseks
Õli praadimiseks
1/2 tassi riivitud parmesani
2 tassi mozzarella juustu
Soola ja pipart

Tomatikaste
4 spl oliiviõli
1 keskmine sibul
1-2 küüslauguküünt
ca 500 g purustatud tomateid (värskeid või konserveeritud)
Soola ja pipart
1-2 tl suhkrut
Mõni leht värsket basiilikut või peterselli


Pese suvikõrvitsad puhtaks. Lõika ca 1 cm paksusteks ratasteks.Riputa peale soola ja lase umbes üks tund seista.

Vahepeal valmista tomatikaste. Haki sibul väikesteks tükkideks. Kuumuta õli kõrgema äärega pannil. Lisa sibul ning hauta keskmisel kuumusel, kuni sibul muutub klaasjaks. Sega juurde peeneks hakitud küüslauk ja tomatid. Kui kasutad värskeid tomateid, siis lisa 3 spl vett. Maitsesta soola, pipra ja suhkruga. Lisa basiilik või petersell. Hauta 20-30 minutit. Kui kasutasid värskeid tomateid, püreeri saadud segu saumikseriga.

Patsuta suvikõrvitsad majapidamispaberiga kuivaks. Keera kergelt jahus ringi. Kuumuta pisut õli praepannil. Lao sellele kiht suvikõrvitsaid ning prae mõlemalt poolelt veidi. Kui soovid krõmpsumat tulemust, prae vähem. Kui pehmemaid suvikõrvitsaid, hauta neid veidi aega kaane all. Võta pannilt ära ja korda sama ülejäänud suvikõrvitsatega.

Soojenda ahi 180 kraadini. Lõika mozzarella õhukesteks viiludeks. Määri suur madal ahjuvorm rasvainega. Pane pisut tomatikastet põhjale ja aja laiali. Kata suvikõrvitsatega, riputa peale parmesani, maitsesta soola-pipraga ning kata mozzarella-kihiga. Pane peale kiht tomatikastet. Korda, kuni koostisained on ära kasutatud, nii et viimaseks kihiks jääb tomatikaste ning sellele riputatud parmesan. Pritsi peale pisut oliiviõli ja küpseta ahjus ca 45 minutit.

Comments

Popular Posts