Seenesupp kuuseriisikatega

Ajal, mil ilmad muutuvad järjest vihmasemaks ja sügisesemaks, pistavad metsas oma nina samblast välja mitmed väärt maitsega seeneliigid. Üks selline on kuuseriisikas, mis on hea nii marineeritult kui lihtsalt või ja sibulaga praetult. Kastmeks on kuuseriisikas minu arvates natuke liiga tugeva maitsega, selle eest aga sobib suurepäraselt tummisesse soojendavasse suppi. Kuna hetkel on saada veel ka kodumaiseid magusaid tomateid, siis on praegu just parim aeg selle supi keetmiseks. Talvel võib suppi valmistada külmutatud seentega ja kasutada tomatipastat. Retsept pärineb ühe meie sõbra emalt ja sellest jagub kuuele sööjale. Seened korjas kallis abikaasa metsast oma kätega.


200-300 g kuuseriisikaid
1 keskmise suurusega sibul
300 g sinki
2 suuremat küpset tomatit või 400 g tomatipastat
2-3 keskmise suurusega kartulit
0,75 l vett
Soola
6-7 musta pipra tera
Tšillihelbeid
Võid praadimiseks

Haki sibul ja sink väiksemateks tükkideks. Lõika ka seened paraja suurusega tükkideks. 

Kuumuta mittekülgehakkava poti põhjas või. Prae selles sibulaid, kuni need muutuvad klaasjaks. Lisa seened ja maitsesta soola, pipraga. Kui seened on läbi praetud, lisa sink ning pruunista.

Vahepeal tükelda tomat ning lisa seegi potti. Lase seene-singi-tomatisegul nii kaua keskmisel kuumusel podiseda, kuni tomatid on pehmed ja muutunud pastataoliseks. See peaks aega võtma umbes 15-20 minutit.

Vala supipõhjale kuum vesi ja lisa sellesse kuubikuteks tükeldatud kartul, pipraterad ja maitse järgi soola. Kui soovid kergelt vürtsikamat suppi, maitsesta ka tšillihelvestega. Lase keema tõusta ja kuumuta ca 20 minutit, kuni kartulid muutuvad pehmeks.

Supi kõrvale paku musta leiba. Head isu!

Comments

Popular Posts