Waldmanni martsipanitort sidrunikreemiga

Meie imearmas tütreke sai täna 1-aastaseks ning loomulikult tuli seda tähistada ühe väga hea tordi söömisega. Waldmanni tort on ilmselt tuntud iga Tallinna magusaarmastaja hulgas, kes on kohvik Komeedis kooki söömas käinud. Tegelikult peaks see tort meeldima ka inimestele, kes ülimagusaid kooke ei armastagi, kuna hapukas sidrunikreem tasakaalustab martsipani magusust ideaalselt. Veidi meenutab see kook mulle vanavanaema Napoleoni torti.


Koogi ajalugu on pikk ja ulatub juba esimese Eesti vabariigi aega, kui seda Haapsalus asunud Waldmanni kohvikus pakuti. Tänapäevase versiooni autor on Nadja Kaarma, kes koogisõpradele kindlasti võõras ei ole. Tema retsepti järgi proovisin ka mina torti teha mõningaste omapoolsete pisimuudatustega. Seetõttu tuli minu tort nii välimuselt kui konsistentsilt veidi teistsugune kui originaal, kuid maitse oli suurepärane sellegipoolest. Nadja koogil on kaks õhemat põhja, mistõttu olid need krõbedamad. Mina tegin ainult ühe põhja ja see jäi pehmem ning nätskem.

Kui tahan veel mingil hetkel martsipani riivimise/tükeldamise ette võtta, siis proovin teha kahe põhjaga versiooni. Iseenesest ei olnud tordi tegemises midagi keerulist, kuid martsipani tükeldamine ja hiljem koos munavalgega vahustamine võtab üsna palju aega ja on tüütuvõitu. Tulemus on aga seda vaeva sajakordselt väärt!


Põhi:
500 g martsipani
4 munavalget

Kreem:
400 g toorjuustu
300 g vahukoort
100 g suhkrut
1-2 sidruni riivitud koor ja mahl

Pane martsipan mõneks ajaks külmkappi. Nii on seda lihtsam riivida või näppude vahel tükeldada. Mina riivisin nii kaua, kui sain ja ülejäänud osa tükeldasin sõrmede vahel nii väikeseks kui võimalik. Toatemperatuuril muutub martsipan kiiresti väga nätskeks ja kleepuvaks ning seda on raske purustada.

Tükeldatud martsipanile lisa munavalged ning vahusta nii kaua, kuni tainas muutub paksu hapukoore taoliseks ühtlaseks massiks. Mõni väike martsipanitükk võib tainasse jääda.

Vala tainas küpsetuspaberiga vooderdatud ja võitatud 26 cm läbimõõduga vormi ning küpseta 175 kraadi juures umbes 30 minutit. Jälgi oma ahju, et kook kõrbema ei läheks. Kui teed kaks eraldi põhja, siis jaga tainas pooleks, vala kumbki pool eraldi vormi ning küpseta ca 20 minutit.

Kreemi valmistamiseks vahusta esmalt koor koos 50 grammi suhkruga. Seejärel vahusta eraldi toorjuust koos 50 grammi suhkruga. Sega vahukoor toorjuustu hulka.

Riivi sidrunite koor ning pigista mahl. Lisa ettevaatlikult segades kreemile. Kas kasutada ühte või kahte sidrunit, oleneb koogitegija maitsemeelest ja sidrunite suurusest. Täna olid minu kasutuses üsna suured ja mahlakad sidrunid, mistõttu kasutasin vaid ühte. Igal juhul tuleks kreemi enne teise sidruni mahla lisamist maitsta, et see liiga hapu ei tuleks.

Lisa kreem jahutatud koogipõhjale. Kaunista sidruniviilude ning kookoshelvestega. Enne serveerimist lase koogil vähemalt 30 minutit seista ja tõmmata. Head nautimist!



Comments

Popular Posts