Laimikook

Viimasel ajal on mul peal suuremat sorti küpsetamistuhin. Siin üks järjekordne kook, mida tegin nädalavahetusel. Isu laimikoogi järgi tekkis paar nädalat tagasi, kui mu abikaasa seda külas sõi ja väga kiitis.

Kook on mõnusalt hapukas ja tsitruseline. Samas on see suhteliselt rammus, sisaldades kondentspiima ja vahukoort. Retsepti kombineerisin mitme internetis leiduva peale kokku ja kohendasin koguseid vastavalt enda vormile. Digestive-küpsiste asemel kasutasin vahelduseks šokolaadiküpsiseid. Neid on ka lihtsam murendada. Kuna mulle meeldib pigem õhem põhi ja rohkem täidist, siis vähendasin küpsiste kogust.

Ülejäänud munavalgetest tegin katsetamise mõttes beseerulli. Selle maitse tuli küll hea, aga besee struktuur ei olnud veel päris selline pealt krõbe ja seest õhuline, nagu võiks. Niisiis, kui kunagi uuesti proovin ja paremini õnnestub, siis kirjutan kindlasti sellest blogis.


Põhi:
1 pakk (180 g) Selga šokolaadiküpsiseid
50 g võid
2 sl vett


Täidis:
300 g suhkruga kondentspiima
5 munakollast
4-5 laimi


Kate:
2 dl vahukoort
kaunistuseks riivitud ja suhkruga segatud laimikoort


Purusta küpsised ja sega need sulatatud võiga. Lisa paar supilusikatäit vett, et kooki oleks hiljem lihtsam lõigata. Suru tainas 20 cm läbimõõduga lahtikäiva koogivormi põhjale ja külgedele. Küpseta 180-kraadises ahjus 10 minutit. Jahuta põhi.

Riivi laimide koor ja sega suhkruga. Võid panna segu külmkappi või jätta koore ööpäevaks toatemperatuurile seisma. Viimasel juhul koor karamellistub. Pressi laimidest mahl.

Vahusta munakollased. Seejärel lisa kondentspiim ja sega. Vala juurde pool laimimahlast. Kui see on segunenud, lisa teine pool ja sega täidis ühtlaseks. Kalla täidis jahtunud põhjale ja küpseta 150 kraadi juures 25-30 minutit. Lase koogil täielikult jahtuda ja pane külma. Kook on parim järgmisel päeval, kui maitsed on jõudnud ühtlustuda.

Vahetult enne serveerimist mikserda vahukoor ja kata sellega kook. Kaunista suhkruga segatud laimikoorega. 

Comments

Popular Posts