Imehea õunakook purukattega

Aastas on kaks kuud, mida ma tõeliselt armastan - mai ja september. Esimest lisaks ilmselgele põhjusele, et siis on mu sünnipäev, seetõttu, et loodus ärkab. Kõik on heleroheline ja õhus on saabuva suve magusat ootust. Samuti pistavad oma nina sel ajal välja esimesed värsked kodumaised toorained, millest midagi head valmistada. Minu kevadiseks suureks lemmikuks on rabarber, mida ka selles koogis ilmselt edukalt kasutada võiks.

Septembrit armastan ma aga mõneti sarnasel, mõneti vastupidisel põhjusel. Päike on mõnel päeval veel endiselt soe, justkui tuletades meelde, et alles hiljuti oli suvi. Ja oh neid värvilisi lehti, mida korjata ja milles pikki jalutuskäike tehes jalgu sahistada. Sügiseses metsas on samuti midagi hoopis erilisemat kui suvises, raske isegi öelda, mis see on, kuid sügisel meeldib mulle seal käia rohkem kui suvel. Turg on täis mõnusaid sügisesi ande - õunu, ploome, seeni, kõrvistat.  Õhk on aga septembris teistsugune. Selles on tunda magusnukrat meeleolu, sest varsti kogu see ilu hääbub ja ees ootab pikk talv.

Juba lahkuva septembri tervituseks panengi kirja Kaju Köögi blogist pärit suurepärase õunakoogi retsepti, mille peale sattusin, kui purukattega kooki teha tahtsin. Sellest koogist sai kohe üks mu lemmikuid, mida kavatsen ilmselt veel ja veel küpsetada. Seest pehme ja mahlane, pealt krõbe - ideaalne. Lisaks väga lihtne ja suhteliselt kiire valmistada, mis on kolme lapse emale oluline faktor. Paari asja siiski esialgse retsepti juures muutsin, esiteks asendasin osa nisujahust kas kaera- või tatrajahuga ning muutsin ka purukatte kogus. Kuna mulle meeldib, kui seda on rohkem, tegin seda võrreldes originaalretseptiga pooleteise suuruse koguse. Nii ka siia kirja sai. Parim on see kook ahjusoojana vanillijäätisega, kuid maitseb hea ka järgmisel päeval.

Tainas:
2 dl nisujahu
1 dl kaera- või tatrajahu
0,5 tl soola
2 tl küpsetuspulbrit
1 tl kaneeli
1,5 dl pruuni suhkrut
1 muna
1,5 dl piima
1 dl võid (100 g)
4-6 hapukamat õuna

Purukate:
6 sl pruuni suhkrut
4,5 sl nisujahu
1,5 tl kaneeli
3 sl külma võid

Taina jaoks sulata või pliidil keskmisel kuumusel. Samal ajal võid koorida ja tükeldada õunad. Tõsta sulanud või tulelt ja kuni see jahtub, sega kokku kuivained ja klopi koos lahti muna ja piim. Lisa muna-piimasegule esmalt leige sulavõi ning seejärel vala see kuivainetele. Viimasena lisa tükeldatud õunad. Vala tainas koogivormi.

Purukatte valmistamiseks sega kõik koostisosad ja näpi need purutaoliseks massiks. Puista mass koogile ning küpseta 200 kraadi juures 30-40 minutit. Tunne oma ahju, minul on kook küps ca 35 minutiga. Küpsust saab kontrollida puutikuga. Kui see koogi sisse vajutada ja see kuivaks jääb, on kook valmis. Kui tikk jääb niiskeks, tuleks veel veidi küpsetada.

PS! Seda kooki ma kahjuks pildistada polegi jõudnud, kuna see on nii kiirelt otsa saanud. See-eest lisasin postitusele mõned pildid, mille klõpsasin eilsel jalutuskäigul imeilusas sügisilmas.



Comments

Popular Posts