Itaalia vahepeatus - aperitivo ja gelato

Nii Kreekasse minnes kui sealt tulles oli meil ühepäevane vahepeatus Põhja-Itaalia linnakeses nimega Bergamo. Tegemist on Tartust veidi suurema linnaga, millel on väga ilus ja hästi säilinud keskaegne vanalinn. Ühel korral tegime ise oma apartmentis süüa, kuid teisel korral avastasime oma ööbimiskoha lähedal baari, kus pakuti 5 euro eest aperitivosid.


Tegemist on itaallaste nn isutekitajatega enne korralikku õhtusööki. Nimelt on Põhja-Itaalias kombeks teha kella kuue kuni üheksa vahel õhtul mõnes baaris väike drink, mille kõrvale pakutakse toitu. See võib varieeruda mõnest peenest suupistest (juust, sink, oliivid, puuviljad) kuni korraliku bufeeni (pastad, salatid, pitsad, võileivad jne). Igal juhul on võimalik väga soodsa hinnaga kõht korralikult täis süüa ja eraldi õhtusööki enam mitte teha.


Milliseid aperitivosid koht pakub, on juba nende enda otsustada ja kindlaid reegleid selles osas pole. Toidu eest eraldi maksma ei pea, ainsaks tingimuseks ongi joogi ostmine, mille hind on jällegi sõltuvalt baarist erinev.



Esimest korda puutusin aperitivodega kokku, kui viis aastat tagasi Itaalias elaval sõbrannal külas käisime. Toona sain 4,5 euro eest uskumatult rikkaliku õhtusöögi ja ülikange margarita, mille meenutamine mul siiamaani ihukarvad püsti tõstab :) Sellelgi korral oli koos 5-eurose kokteiliga bufeevalikus nii külmad salatid kui soojad pastad, marineeritud ja hautatud aedviljad. Lisaks veel tikuvõileivad ja muud suupisted. Toit oli maitsev ja kõhtu jäi ruumi veel vaid jäätise ehk gelato jaoks.


Oh, see gelato!!! Ma ei ole suur jäätisesõber, aga itaalia jäätis on midagi muud, meenutades pigem kodujäätist kui poe oma. Sealne valik lööb silme eest kirjuks ja paneb otsustusvõimetu inimese tõelise dilemma ette - mida võtta, mida jätta. Minu suurimateks lemmikuteks on meloni-, arbuusi- ja maasikajäätised, abikaasal stratciatella ehk vanillijäätis šokolaaditükkidega.

Gelatot ostes saad valida erinevate suuruste vahel ja võttes mitu jäätisekuuli, ei pea piirduma ainult ühe sordiga, vaid võid valida mitut erinevat jäätist. Esimesel vahepeatusel tegingi selle vea, et võtsin suure jäätise ja ainult ühte sorti. Muidugi on siingi gelatterial ja gelatterial vahe sees. Parima jäätise saad kohvikust, kus on palju rahvast ja pikk järjekord. See tasub aga kindlasti ära oodata, sest on seda sajakordselt väärt. Kes Itaalias käies seal jäätist ei söö, jääb paljust ilma.

Pilt internetist
Reisi viimasel hommikul kostitasin ennast aga apartmendi all olevast kohvikust toodud värske šokolaadisaiakese ja kange piimakohviga. Küpsetada oskavad itaallased samuti väga hästi, nii et loodetavasti õnnestub mul varsti jälle seda toredat riiki külastada, kasvõi põgusalt :)


Comments

Popular Posts