New York, New York ja sealne toit

Kohv ja sõõrikud

Vahepeal oli meil lapse sünni tõttu reisimine unarusse jäänud, aga kuna tibu nüüd juba natuke suurem on, siis sai jälle tiivad alla võetud ja seekord Ameerika Ühendriikidesse New Yorki lennatud. Seal elab üks mu ema sõbranna, kes meid kaks nädalat enda juures majutas. Tänu temale saime seal käia kohtades, kus tõesti pakuti head toitu ja sattusime vaid ühel korral nn turistilõksu. Viimases oli toit kõige kallim ja ühtlasi kõige kehvem. Seega loodan, et minu postitusest on ehk mõnele New Yorki reisijale abi kasvõi sellise väikese asja nagu toidukoha valikul. Segaduse vältimiseks mainin ära, et kõik minu välja toodud söögikohad asuvad Manhattanil, mis ei ole küll kogu linn, aga mida külastab suurem osa turistidest.

Üldiselt soovitavad kohalikud vältida Times Square ümbruse toidukohti, kuna seal on hinnatase kõrgeim ja toidu kvaliteet ei pruugi sellele sugugi vastata. Küll aga on seal üks koht, mida vähemalt meie võõrustaja soovitas. Restorani nimi on Olive Garden ja see asub Times Square punaste treppide taga Broadway piletite müügikioskite vastas. Pakub itaalia kööki ja hinnatase on suhteliselt mõistlik. Meil endal kahjuks sinna jõuda ei õnnestunud, seega jääb vaid tema sõnu uskuda.

Ideaalne sushi
Ühe parima toiduelamuse pakkus meile Sushi Yu II, mis asub Manhattanil 181. tänaval George Washingtoni silla lähedal. Sealne sushi lennutas mind otse gulinaarsesse taevasse. Proovisime mitmeid erinevaid makisid, aga eraldi väljatoomist väärib Ivory roll, mis sisaldas angerjat, toorjuustu, musta tobikot ja banaani. Just viimane oligi üllataja parimas tähenduses. Ma poleks iial uskunud, et banaan ja kala võivad nii ideaalse koosluse moodustada. Veel oli tõeliselt maitsev Grazy Dragon roll, mis sisaldas vürtsikat tuunikala, angerjat, massagot ja avokaadot. Sashimidest proovisime valget tuunikala ja selle õrn tekstuur lausa sulas suus. Muidugi nägi kõik see taldrikul ka väga efektne välja. Magustoiduna proovisime rohelise tee jäätist, mis oli samuti uus ja huvitav maitse. Kõikide tellimustega tuuakse maja kulul lauda keedetud sojaoad ning jäävesi. Üleüldse on kraanivesi New Yorki söögikohtades üldjuhul saadaval ilma tasuta, tuleb ainult küsida. Maitse puhtuselt ületab see Tallinna kraanivett igal juhul kordades. Sushi hinnad jäid vahemikku 5-14 dollarit.

Pitsat söömas
Samuti käisime söömas sellises kohas nagu Patsy's, mis asus lääne pool 23. tänaval Chealseas. Täpset asukohta kahjuks ei mäleta, aga sealne pitsa oli tõesti suurepärane. Põhimõtteliselt valid sa seal oma pitsakatte menüüs olevate lisandite seast ise. Pitsa oli õhukese krõbeda põhjaga ja rohke täidisega - just selline, nagu mulle meeldib. Ühest pitsast jagub vabalt neljale sööjale.

Vaarika-juustukook isadepäevaks

Uskumatu koogilett
Eraldi peatükki aga väärivad koogid, magustoidud. Armsaid itaalia pasticceriasid ja prantsusepäraseid kohvikuid leidub New Yorkis rohkelt. Eriti palju on neid Little Italy, Soho ja Village kandis. Üks, mida võib soovitada, on Pasticceria Ferrera, mis asus Little Italy linnajaos. Sinna sisse astudes hakkasin ma rõõmust ühelt jalalt teisele hüppama nagu laps kommipoes. Oi, milline koogilett seal oli! Iga magusasõbra unistus, üks kook ja magustoit ahvatlevam kui teine. Proovisime seal minitartlette ja mingit magustoitu pokaalis, mille nime ma enam ei mäleta. Maitsesid väga hästi.


Ahvatlustest lookas

Teine küll veidi väiksema, aga sellegipoolest suurepärase koogivalikuga koht on kuulus Francois Payard Bakery, mis asub Houstoni tänaval. Kohvik ise on lihtsa ja armsa sisustusega ning seal pakutakse väga head lemon tarti, mida soovitan sinna sattudes kindlasti proovida. Meil ei õnnestunud kahjuks proovida, kuid kuuldavasti pidi seal ka väga hea napoleoni kook olema. Kes makroone armastab, saab neid seal nii kohapeal süüa kui kaasa osta. Veel pidi olema hea koogivalikuga kohvik Baltazar Bakery, mis asub Springi ja Crosby tänava nurgal Soho-s. Sinna me kahjuks samuti ise ei jõudnud.

Francoys Payard Bakery sisekujundus
Makroonidest püramiid
Kindlasti tasub New Yorkis proovida tänavatoitu, näiteks hot doge. Parim koht selleks on Gray´s Papaya, mida soovitavad isegi mõned kuulsused. Kuumad koerad on kiire ja soodne võimalus keha kinnitada. Nende hind on enamasti 2 dollari ringis. Kiirtoitu müüvaid ratastel kioskeid on iga nurga peal, nii et nende leidmisega raskusi ei tohiks olla. Kui soovida soodsa hinnaga suurt ja toitvat võileiba/wrapi, siis on samuti iga nurga peal kiirtoidukoht Subway, kus just selliseid asju pakutakse.

Kiirtoidukiosk Times Square lähedal
Kes kiirtoitu üldse ei taha, võib hea hinnaga leida pastat, salateid ja suppe. Näiteks sõime meie sellistes kohtades nagu Au bon pain ja Cafe Metro. Mõlemas jäid salatite, pastade hinnad 7-8 dollari vahele. Alternatiivina võib süüa ka Chinatowni hiina, vietnami või korea restoranides, kus hinnatase samuti mõistlik on. Sealne toit on väga maitsev ning tõenäoliselt vähem rasvane kui mõnes kesklinna hiinakas. Meie saime väga maitsvat veiseliha, nuudleid ja tiigerkrevette homaarikastmes. Liha oli mahlane ja pehme, lisandiks pakutud aedviljad kergelt krõmpsud, nuudlid tõeliselt krõbedad ja krevette kastmes ohtralt. Ainuke, mille eest ehk hiina restoranides hoiatada tuleb, et valgesse inimesesse suhtutakse seal veidi kummaliselt. Meile anti erinev ja kaks korda kallim menüü, kui kõrval lauas einestavatele asiaatidele. Kuna aga toit oli aus ja New Yorki mõistes siiski soodne, ei teinud me sellest lõpuks suurt numbrit. Koha valikul tasub lähtuda põhimõttest - mida rohkem inimesi ja kohalikke, seda parem toit. Kehvemad kohad on üldiselt tühjad.

Loomaliha brokoliga ja krõbedad nuudlid
Tavaline pilt Chinatowni restoranide akendel
Omaette vaatamisväärsused on Manhattani suuremad toidupoed. Nende valmistoidu- ja koogiletid on tõeliselt imetlusväärsed. Samuti on uskumatult suur hõrgutiste, kala-,liha- ja juustuvalik. Kõige uhkemad ja huvitavamad olid Grand Central Terminali toidupood, Whole Foods. Seega tasub neist mõnest kasvõi lihtsalt vaatamise pärast läbi astuda. Hinnatase on neis üldiselt päris kõrge. Omapärane pood oli Eataly, mis asub 5. avenüül. Tegemist on kohaga, kus ühendatud nii kohvik-restoran kui gurmeetoidu kauplus. Itaalia toitu, kvaliteetset kohvi ning magusat armastavatel inimestel tasub sellest poest kindlasti läbi minna.

Magustoit ja kohv Eatalys


Osa valmistoidust Grand Central terminali poes
Osa kalaletist Grand Central terminali poes
Juurviljalett
Lisaks sõime muidugi ka kodus, kuna selline võimalus olemas oli. Kuna olime seal tänupüha ajal, saime süüa traditsioonilist täidetud kalkunit kartulipüree ja jõhvikakastmega. Viimane oli jälle omamoodi üllataja. Välja nägi see nagu viilutatud punapeet, aga maitses nagu želee kujul jõhvikamoos. Samuti sai proovitud kuulsat pumpkin pied ehk kõrvitsapirukat. Selle täidis maitses nagu vedel piparkook ja meeldis mulle väga. Peab proovima seda ise küpsetada. Saime maitsta ka mitmeid dominikaani toite nagu praetud magusat banaani, kana dominikaanipärase küüslaugukastmega, riisi mustade ubadega, juurvilja nimega yucca ja frititud rohelist banaani. Viimased kaks olid minu maitse jaoks liiga kuivad, kuid mul on hea meel, et need ära sai proovitud. Viimaseks aga väike märkus, et sealne hapukoor maitseb nagu päris hapukoor mitte halvaks läinud piimatoode nagu paljudes muudes riikides :)






Comments

Popular Posts