Kerge salat pidulauale

Selle salati leidsin paar aastat tagasi Postimehe nädalavahetuse lisast Arter ja see on nii hea, et patt oleks seda soovitamata jätta. Retsept pärineb Angelica Udeküllilt. Salat on parajalt magus, hapukas, vürtsikas ja pähkline ning sobib ideaalselt erinevate liharoogade kõrvale. Lisaks näeb see väga pidulik ja ilus välja.

Näiteks, kui te soovite jõulude või aastavahetuse ajal traditsiooniliste ja üsna raskesti seeditavate toitude asemel liha kõrvale midagi kergemat serveerida. Meie jõululaual oli see salat sel korral kalkuni kõrval, kuid varasemalt oleme seda söönud ka veisefilee ja sealihaga. Kiita olen seni saanud kõigilt sööjatelt, välja arvatud vanaisa, kes pole harjunud sellist asja sööma :)

Natuke muutsin kastme koostisosi, kuna tšilli ja laimi maitseainesegu parajasti polnud. Mulle endale tundub aga, et selline kaste on isegi parem kui originaal. Antud kogused on mõeldud neljale. Kui seltskond on suurem, siis tuleks vastavalt ka koostisainete koguseid suurendada.


Salatipõhi
80 g punt lehtjääsalatit
80 g punt rukola salatit
2 hurmaad
pool pomelot
2 pirni
1 sl võid
1 sl suhkrut
2 sl värskelt pressitud sidrunimahla
2 sl seedermänniseemneid
50 g jõhvikaid või pohli

Kastmeks
1 laimi riivitud koor ja pressitud mahl
1 tl mett
0,5 tl soola
1 tl tšillihelbeid
1 dl oliiviõli

Pese salatilehed külma veega ja tõsta serveerimisvaagnale.

Sulata pannil või ja suhkur, lisa viilutatud pirnid ja sidrunimahl, kuumuta paar minutit.

Eemalda pomelol viljaliha ja näpi väiksemateks tükkideks. Koori hurmaa ja lõika parajateks viiludeks. Aseta puuviljad kihiti salatilehtedele. Lõpuks kaunista salat jõhvikate või pohlade ja kuival pannil röstitud seedermänniseemnetega.

Sega omavahel laimi riivitud koor ja mahl, mesi, tšillihelbed ja sool ning lisa pidevalt kloppides õli. Nirista emulsioonjat kastet salatile vahetult enne serveerimist.

Comments

Popular Posts