Monday, September 19, 2011

Õuna-kohupiimakook purukattega

Kodu on õunu triiki täis ja kõiki neid ei jõua niisama ära süüa. Koos õuntega tulid ka igasügisene nuhtlus äädikakärbsed, keda olen sellel aastal siiani vältida suutnud. Nüüd seadsin neile üles väikse lõksu, mille abil neist eelmisel aasta õnnestus vabaneda. Selleks panin õunatüki klaasi sisse ja tõmbasin peale toidukile. Kile sisse torkasin maniküürkääride otsaga väikesed augud. Hommikuks oli klaas kärbseid täis, kelle ma siis rõdul vabasse loodusesse lasin.

Nii kaua, kui aga kodus on kastide viisi õunu, jätkub kahjuks ka kärbseid. Seega tuleb küpsetada kooki, et vähemalt natukenegi õunavarud väheneksid. Inspiratsiooni sain jällegi nami-namist, kuid vähendasin umbes poole võrra koguseid ja asendasin osa jahust neljaviljahelvestega. Tulemuseks mitte liiga magus kook, millel krõbe purukate.


Purutainas:
150 g võid
3 dl jahu
1 dl neljaviljahelbeid
1 dl suhkrut

Täidis:
300 g kohupiimapastat
1 muna
0,5 dl suhkrut
1 tl vanillisuhkrut
3 hapukamat õuna
1 tl kaneeli

Sega omavahel kuivained. Haki sisse külm või, kuni tainas muutub ühtlaseks puruks.

Vahusta munad suhkruga, lisa kohupiim ja vanillsuhkur. Lõika õunad viiludeks ja sega kaneeliga läbi.

Määri 24 cm läbimõõduga lahtikäiv koogivorm rasvainega. Suru 2/3 tainapurust vormi põhja ja äärtele.
 

Kalla kohupiimasegu ettevaatlikult purupõhjale. Kata õunaviiludega ja puista peale ülejäänud purukate. 

Küpseta 200-kraadises ahjus umbes 40 minutit, kuni kook on pealt helepruun. Lase enne sööma asumist vormis jahtuda. 


No comments:

Post a Comment