Singapur - kuidas maailma kalleimas linnas süüa saab

Kuna sai juba teisele poole maakera sõidetud, mõtlesime oma reisil külastada kahte riiki korraga. Seega sai lisaks Balile peatutud veidi pikemalt ka niiöelda transiitlinnas Singapuris. Väga tore linn oli, eriti võrreldes paljude teiste Aasia suurlinnadega. Singapur oli puhas, ilus ja turvaline. Lisaks lugesin enne reisi algust, et seal on võimalik ka väga hästi süüa saada. Minul kahjuks nii väga hästi seal söögiga ei läinud, aga muljeid ja soovitusi jagan hea meelega.

Singapuris on võimalik süüa restoranides-kohvikutes, kus hinnatase on üsna kõrge, või teise võimalusena n.ö food courtidel ehk toiduväljakutel, mis on igas suuremas kaubanduskeskuses.

Oma esimesel õhtul sõime Clarke quay'l jõeäärses mõnusas restoranis. Seal oli toit tõeliselt maitsev. Võtsime eelroaks kreveti dumplinguid ehk hiina pelmeene. Lisaks sõime Kung Pao kana aurutatud basmati riisiga. Kõik oli väga maitsev ja kvaliteetne. Eriti head olid pelmeenid ja nende juurde serveeritud vürtsikas kaste. Ja mis oleks esimene õhtu suurlinnas ilma selle signatuurkokteili Singapur Slingita. Seega sai ka seda limpsitud. Kokteili ajalugu ulatub eelmise sajandi algusesse, kui üks Singapuri Raffles hotelli baari töötaja selle kokku segas. Siiani öeldakse, et kõige õigemat ja parimat Singapore Slingi on võimalik saada vaid sellest hotellist. Seda kõige originaalsemat meil kahjuks proovida ei õnnestunud, kuid ka Clarke quayl joodud oli täitsa mõnus. Kokteil koosneb ginist, cherryst, ananassi ja laimi mahlast.

Singapore Sling
 Balilt tagasi tulles veetsime Singapuris aga kolm päeva, mille jooksul sõime põhiliselt kaubanduskeskuste toiduväljakutel. Seal on võimalik võrreldes restoranide ja kohvikutega märksa soodsamalt kõht täis süüa. Toidu kvaliteet aga võib üsna korralikult kõikuda. Esimesel korral saime väga head ja värsket toitu alla viie euro eest inimese kohta. Samas teistel päevadel sõime kallimat ja sugugi mitte nii kvaliteetset toitu. Seega tuleb food courtil hoolega valida, mida ja kust tellida. Valik on seal väga lai, kattes põhimõtteliselt kõik erinevad Aasia köögid. Esindatud olid nii India, Jaapani, Hiina, Tai, Vietnami, Korea, Taiwani, Indoneesia kui Malaysia köögid. Muidugi pakuti ka Euroopa toitu, aga no kes see ikka Aasias Itaalia toitu tahaks proovida :)

Mõnus ja mahlane nuudliroog pardlihaga 4 euro eest

Toidulett food courtil
Kaubanduskeskuse toiduväljak
Minu tungival pealekäimisel sai ära proovitud ka Hiina hot pot. Ma oleks pidanud muidugi enne tellimist kokale mainima, et soovime mahedamat varianti, sest tundus, et kokk oli sinna kõik maailma piprad kokku pannud. Oioi, kuidas suu tulitas, kui me kahepeale tellitud hot poti sõime :) Kahju oli aga kõigist neist mõnusatest värsketest koostisosadest, mille me sinna valinud olime ja mille maitset me eristada ei suutnud kogu selle vürtsi sees. Idee on tegelikult väga tore - valid ise endale värsked koostisosad välja ja siis teeb kokk sulle toidu valmis, mis mind seda proovima ahvatleski. Klassikaline hot pot koosneb kergelt aurutatud lihast, mereandidest, seentest, nuudlitest ja rohelistest köögiviljadest. Traditsiooniliselt süüakse seda nii, et keset lauda on pott, kuhu saab värskeid koostisaineid keema lisada ja sealt neid siis järjest süüa. Seega loodan, et kunagi õnnestub ka selline variant ära proovida, kuid siiski veidi väiksema vürtsikuseastmega.

Hot pot
Singapuri enda köögiga on üldse sellised lood, et väikse riigina ongi nende köök pigem segu teisest Aasia riikide köökidest. Suurimad mõjutajad on kindlasti Hiina köök ning naaberriikide Malaysia ja Indoneesia köögid. Üks päris huvitav ja sain aru, et Singapurile omane toit on laksa. Tegemist on vürtsika kookospiima ja nuudlitega supiga, millele on lisatud kas mingit liha või mereande.

Sõime ka Chinatownis dim sume, mis on tüüpilised hiinlaste eelroad. Näiteks võivad selleks olla erinevate täidistega õhukeses tainas aurutatud või frititud pelmeene meenutavad suupisted. Samuti käivad dim sumide alla pisikesed pirukad. Olin varem dim sume söönud Tallinnas restoranis Chedi ja seal olid need nii maitsvad, et tahtsin neid loomulikult ka Sinpauris proovida. Kuid jällegi peab tunnistama, et ei olnud meie valik sel korral kõige õnnestunum.

Dim sumid
Singapuri osas ei jõudnud ma ka enne tripadvisorist söögikohtade osas väga lugeda. Samuti on nii suures linnas selle õige koha leidmine märksa keerulisem kui väiksemas kohas. Seega soovitan süüa food courtidel, kus hinnad on soodsad ja toidu kvaliteet tihti hea, aga vaadata enne hoolega, mida tellida.

Comments

Popular Posts