Piparkoogi-kohupiimatort

Aeg lendab linnutiivul, käes on suur talv ja meie väike naerusuu on jälle ühe kuu võrra vanemaks saanud. Uskumatu, et varsti on ta juba terve aasta meie päevi rõõmu ja südameid suure armastusega täitnud. Selleks puhuks pidin ma, nagu juba traditsiooniks saanud, muidugi kooki tegema. Tunnistan ausalt, et talv on mind laisaks teinud ja kaalusin ka poekoogi ostmist. Kuna aga midagi eriliselt ahvatlevat poe koogiletilt vastu ei vaadanud, otsustasin siiski ise käed tööle panna.

See tort on inspireeritud küpsesetordist. Lihtsalt tavaliste küpsiste asemel kasutasin piparkooke ja vahele määrisin hapukat pohlamoosi. Kohupiimakreemile lisasin vürtsiks piparkoogimaitseainet. Kellele see ei meeldi, võib viimase ära jätta. Piparkoogitorti on lihtne valmistada ja see peaks hästi sobima jõululauale. Kaubanduslik välimus ei tulnud seekord kõige parem, kuid maitse selle eest oli väga mõnus.


Ca 300 g piparkooke
600 g maitsestamata kohupiimapastat
250 g pohlamoosi (nt Salvesti pohlasalat)
1-1,5 dl suhkrut (vastavalt maitsele)
1 tl piparkoogimaitseainet
Leotamiseks musta teed
Kaunistamiseks külmutatud pohlasid

Esmalt valmista kreem. Selleks sega kohupiimapasta suhkru ja piparkoogimaitseainega.

Leota piparkooke jahutatud mustas tees ning lao esimene kiht tordialusele või taldrikule. Kuna mina kasutasin ümmargusi piparkooke, siis tekkinud vahede täitmiseks murdsin osa neist lihtsalt tükkideks. 

Määri piparkoogikihile pohlamoosi ning kata kohupiimakreemiga. Tee samamoodi veel kaks kihti.

Puista külmutatud pohlad kohupiimakreemiga kaetud viimasele kihile ning aseta kook ööks külmkappi. Valmis ta ongi. Sobib eriti hästi nautimiseks koos kange musta teega.


Comments

Popular Posts